detoxUnul dintre cei mai la moda termeni este detoxifierea sau detox. Probabilitatea ca acest termen sa se iveasca in discutiile dintre oameni este extrem de mare, asa incat ar fi bine sa cunosti si sa intelegi cat mai bine acest termen.

Sunt multe persoanele care cred ca detoxifierea organismului inseamna consumul de sucuri pentru curatare sau ca detoxifierea este o cura de slabire. Lucrurile nu stau tocmai asa, iar daca in perioadele de detoxifiere sunt recomandate unele sucuri acestea nu sunt singurele elemente care compun detoxul, iar perioada de detoxifiere nu este o cura de slabire, ci o perioada in care ajutam organismul sa elimine toxinele.

Din punct de vedere biologic si fiziologic organismul are capacitatea si functiile necesare pentru autocuratare. Totusi, nivelul ridicat de stres, lipsa sau nivelul redus de activitate fizica, stilul de viata nesanatos si dietele neechilibrate, impreuna cu cresterea toxinelor din mediu solicita excesiv organismul, care are nevoie de sprijin in realizarea curatarii interioare.

Perioada de detoxifiere nu trebuie sa se intinda pe o durata mai mare de cateva zile. Obiectivul principal in aceasta perioada este sa oferim o pauza metabolismului, iar consumul de energie sa nu fie focalizat asupra digestiei care de obicei consuma 70-80% din energie.

In mod traditional detoxifierea se realizeaza primavara si toamna, pentru ca acestea sunt perioadele in care se produce o modificare a tipului de alimentatie, iar o cura de detoxifiere pregateste organismul pentru reacomodare.

Prin intermediul unei perioade de detoxifiere curatam organismul de toxine si il pregatim pe acesta pentru posibile modificari ale modului de alimentatie. Aceasta perioada presupune consumul redus de alimente solide, consumul de verdeturi, frunze, legume, precum si consumul controlat de sucuri si lichide.
Daca obisnuim organismul sa nu secrete anumite substante necesare digestiei pentru ca ii oferim numai lichide sau mancaruri pasate pentru o perioada lunga de timp, vom avea un puternic disconfort atunci cand vom trece la consumul de alimente solide. Iata de ce este important sa urmam un program de detoxifiere bine structurat, in care aportul de nutrienti sa fie bine echilibrat de catre specialisti. Este esential sa stim ca aceasta perioada va fi una in care ne va fi foame, mancam mai putin, dar in care nu trebuie sa facem excese in nivelul redus de calorii. Este esential sa pastram echilibrul in aportul de substante necesare organismului.

Nu uitati ca, desi scaderea in greutate poate fi o consecinta a perioadei de detoxifiere a organismului, obiectivul acestei perioade nu este acela de reglare a greutatii corporale, ci de curatare a organismului de toxine si cel mult de pregatire a acestuia pentru o cura de reglare a greutatii.